torsdag 12. februar 2009

The Afeeliated - "My Man"



Ny uke, og nok en ny bloggoppgave. Denne gangen en mer morsom oppgave hvor vi skal velge en musikkvideo og presentere denne.

Valget av musikkvideo var egentlig ganske vanskelig, da jeg har utrolig mange favorittsanger som jeg gjerne skulle presentert. Men valget falt til slutt på en sang som er laget av en Stavanger basert hiphopgruppe, The Afeeliated. Sangen heter ”My Man” og er en skikkelig hardbarket hiphop sang som har fulgt alle oppskriftene på å lage en bra hiphoplåt. En kan si at målgruppen til dette bandet er mennesker som virkelig verdsetter god hiphop, og som vil høre en god historie med en god og behagelig bakgrunnsmusikk.

Sangen er hentet ut fra albumet deres ”Saving The City Vol.1” som ble gitt ut i mai i 2008. Denne sangen handler om en mann som har en drøm om å leve bra med mye materialistiske goder. Men veien er hard når man har en jobb med dårlig lønn, og da blir fristelsen stor til å drive med ting som står i strid med loven for å skaffe seg de fine tingene verden har å by på. Han er ikke fattig, men heller ikke rik. Han er rett og slett ikke fornøyd med det han har allerede.

Musikkvideoen er regissert av Jonas Langer og Kieran Kolle.
I begynnelsen av videoen møter vi rapperen Ivy League og musikkprodusenten Bishop som står foran en vegg og forteller lytterne en historie. Videre ser man denne mannen Ivy rapper om, i en klessbutikk som stjeler en t-skjorte og går rett ut av døren til butikken. Man ser igjen Ivy League og Bishop, og man får igjen et glimt av denne mannen som det rappes om i en stjålet bil som prøver å komme seg unna politiet. På slutten av videoen er fokuset på mannen borte, og rettes heller mot gruppa som står i en gammel tunnel fylt med graffiti.

Videoen fungerer som en forteller, og har et bra samspill med sangen. Sammenhengen med videoen og teksten fungerer utrolig bra, ettersom vi kan se scener i videoen som samsvarer med setningene som blir rappet. For eksempel, i videoen (00:59), kan man se mannen som det fortelles om i en butikk som stjeler en t-skjorte. Samtidig rapper rapperen:”That’s why he’s calm when he get’s in to a store, putting his jacket on and stuffs in a shirt”.

Miljøet som skildres er et 90 talls hiphop miljø fra USA. Graffitien blomstrer og personene kler seg noe en gammel person ville kalt ”hipt”. Dette samsvarer utrolig bra med både tekst og musikken i og med at dette var noe god hiphop handlet om før. En god melodi, en rapper som forteller en hverdagslig historie noe lytterne kan kjenne seg selv i, eller vite noe nytt.

Det som fanger oppmerksomheten min mest i denne videoen er miljøet videoen er spilt inn i. Det gir meg en utrolig god følelse å se graffiti, litt trange bukser, en cap som peker oppover, og en aldri så liten god historie å høre på. Jeg får en stemning av å gå tilbake til tid, og det er helt utrolig at en norsk hiphop gruppe kan ta det tilbake til ”gulleraen av hiphop”.

Av filmatiske virkemidler er det brukt litt klipping, og vinkelen er så å si den samme hele veien bortsett fra når vi ser på klippene av mannen. I videoen kan vi blant annet se mannen bli filmet litt under ifra når han sitter i den stjålne bilen og ser politibilen.

Kort oppsummert er dette en av mine favorittvideoer, og som sagt en av mine favorittsanger. Videoen har ikke bare rettet oppmerksomheten på gruppen, men også mannen det fortelles om, og det samsvares godt i mellom disse partene.

Ta så sjekk ut videoen under, og så håper jeg at den faller i smak! Hiphopen er ikke død, og denne sangen er et GODT eksempel på at den ikke er det.



Kilder:
Bilde som ble brukt øverst er hentet fra fan siden til The Afeeliated på Facebook.com

Ingen kommentarer: